Nürnberg, Todi, Rom, Nürnberg

Nürnberg, Tyskland og Todi i Umbrien i Italien, det var det eneste vi vidste da vi tog hjemmefra, men vi nåede også forbi Gardersøen, Rom og Nürnberg en gang mere inden vi kom tilbage. 

Det var vores første lange rejse sammen, siden vi besluttede ikke at flyve mere, og vi har lidt spændte på hvordan den lange biltur med Karl Emil mon ville blive. Vi lånte i forvejen en masse bøger på biblioteket og ladede ipad’en op og fyldte tasken med alt det underholdning vi kunne finde på. Heldigvis gik det over al forventning og vi havde først en fremragende tur til Nürnberg i Tyskland, hvor vi tog en dags pause (to overnatninger) inden vi drog videre forbi Gardersøen (hvor vi lige nåede en pizza i vandkanten) inden vi kørte videre til Todi. Det var en rejse på 20 timer i bil, plus pauser, og Karl Emil havde kun brug for ipad’en sølle halvanden time inden ankomst. Det synes vi var smadder flot og alt i alt en stor succes. 

Vi var blevet anbefalet Nürnberg af en ven, som blandt andet anbefalede os at se de tyske paradepladser. Først og fremmest prioriterede vi dog det berømte togmuseum (Deutche Bahn museum) for Karl Emil’s skyld, og efter at have slæbt ham med på den lange køretur. Så snart Karl Emil så det første tog, råbte han højt: “se, et tog!”, og sådan fortsatte det i næsten 3 timer derefter, inden vi nærmest måtte slæbe ham ud fra museets Kinder Land, som vi kun knap nåede omkring. Alt i alt, var vi meget tilfredse med vores beslutning, også selvom det betød, at vi ikke ville nå Paradepladsen i denne omgang.

The Nuremberg Transport Museum (Verkehrsmuseum Nürnberg) is based in Nuremberg, Germany, and consists of the Deutsche Bahn's own DB Museum[1] and the Museum of Communications (Museum für Kommunikation). It is one of the oldest technical history museums in Europe. It is a company museum belonging to the Deutsche Bahn and portrays, amongst other things, the history of the railways

Mens Karl Emil sov sødt, efter de mange indtryk, udnyttede vi eftermiddagen ved stormede rundt Karl Emil i klapvognen, for at nå i det mindste at se bare lidt af den gamle by i ro og mag, og på voksen manér. Om aftenen tog vi ud at spiste på vietnamesisk restaurant inden vi alle gik hjem til vores lejede lejlighed, som lå i en gammel biograf, og puttede sammen; Karl Emil i smørhullet, og med mor og fars arm over fra hver sin side. Karl Emil havde brug for lidt ekstra kærlighed, for han havde set sig bange for brandalarmen der blinkede i mørket. Da vi senere kom tilbage til Nürnberg begyndte Karl Emil straks at græde, så snart han kunne genkende byen, og sige at han ikke ville tilbage til brandalarmen – så det må have gjort et stort indtryk.

Nuremberg is the second-largest city of the Germanfederal state of Bavaria after its capital Munich, and its 511,628 (2016) inhabitants make it the 14th largest city in Germany. The city lies about 170 kilometres north of Munich. Nuremberg was the site of major Nazi rallies, and it provided the site for the Nuremberg trials, which held to account many major Nazi officials. The main sight is probably The Nazi party rally grounds which covers about 11 square kilometres in the southeast of the city, and Nuremberg Castle, which consists of three castles that tower over the city. Together with the city walls, the castle is considered to be one of Europe's most formidable medieval fortifications.[It represented the power and importance of the Holy Roman Empire and the outstanding role of the (then) Imperial City of Nuremberg.

Vi ankom til det lille hus vi havde lånt af Thomas og Eva sent om aftenen. Huset lå på en bjergside, modsat den lille by Todi, som man kunne ane lysene fra på en bakketop i det fjerne. Huset ligger ude midt i ingenting, nede af en lang grusvej, og først lige der, hvor man er ved at give op, dukker huset op. Lisbeth og Flemming stod klar til at åbne porten for os, da vi ankom, for de havde hørt en bil komme i det fjerne, og det kunne på dette sted næppe være andre end os. Vi brugte fortrinsvis dagene til at komme helt ned i gear. Nogle dage tog vi på ture sammen, nogle dage tog Lisbeth og Flemming afsted, og andre dage tog Lulle og jeg afsted og efterlod Karl Emil i mormor og morfars hænder. Vi badede i svømmepølen, gik små ture sammen, spise en masse dejlig mad, så på blomster, fugle og insekter og nød endeligt at have lidt tid sammen.

Todi is a town and comune of the region of Umbria in central Italy. It is perched on a tall two-crested hill overlooking the east bank of the river Tiber, commanding distant views in every direction. According to the legend, Todi was built by Hercules, who here killed Cacus, and gave the city the name of Eclis. Historical Todi was founded by the ancient Italic people of the Umbri, in the 8th-7th century BC, with the name of Tutere. The name means "border", the city being located on the frontier with the Etruscan dominions. It probably was still under the latters' influence when it was conquered by the Romans in 217 BC. According to legend, its double line of walls had stopped Hannibal himself after his victory at Lake Trasimeno. In the 1990s, Richard S. Levine, a professor of Architecture at the University of Kentucky, described Todi as the model sustainable city, because of its scale and its ability to reinvent itself over time. After that, the Italian press reported on Todi as the world's most livable city.

Lisbeth og Flemming havde som sagt tilbudt at tage Karl Emil en dag, så Lulle og jeg udnyttede muligheden, og tog bilen et par timer længere syd på – til Rom. Jeg har været der før, for 10 år siden på Interrail, men det er virkeligt en fantastisk by, og jeg nød at få lejlighed til at gense den sammen med Louise. Inden vi kørte tilbage (dagen efter vi var kommet), nåede vi også den helt store guidede tur i Vertikanet, som jeg ikke havde været så heldig at få set sidst jeg var her. 

Traditional stories handed down by the ancient Romans themselves explain the earliest history of their city in terms of legend and myth. The most familiar of these myths, and perhaps the most famous of all Roman myths, is the story of Romulus and Remus, the twins who were suckled by a she-wolf.[20] They decided to build a city, but after an argument, Romulus killed his brother and the city took his name.

Rome is the capital city of Italy. With 2,872,800 residents in 1,285 km2 (496.1 sq mi), it is the fourth most populous city in the European Union by population within city limits. The Vatican City (the smallest country in the world) is an independent country inside the city boundaries of Rome, the only existing example of a country within a city: for this reason Rome has been often defined as capital of two states.

Rome's history spans 28 centuries. While Roman mythology dates the founding of Rome at around 753 BC, the site has been inhabited for much longer, making it one of the oldest continuously occupied sites in Europe. Eventually, the city successively became the capital of the Roman Empire, and is regarded by some as the first ever metropolis. It was first called The Eternal City by the Roman poet Tibullus in the 1st century BC. Rome is also called the "Caput Mundi" (Capital of the World). After the fall of the Western Empire, which marked the beginning of the Middle Ages, Rome slowly fell under the political control of the Papacy, and in the 8th century it became the capital of the Papal States, which lasted until 1870. Beginning with the Renaissance, almost all the popes since Nicholas V (1447–1455) pursued over four hundred years a coherent architectural and urban programme aimed at making the city the artistic and cultural centre of the world. In this way, Rome became first one of the major centres of the Italian Renaissance, and then the birthplace of both the Baroque style and Neoclassicism. Famous artists, painters, sculptors and architects made Rome the centre of their activity, creating masterpieces throughout the city. In 1871, Rome became the capital of the Kingdom of Italy, which, in 1946, became the Italian Republic.

In 2016, Rome ranked as the 14th-most-visited city in the world, 3rd most visited in the European Union. Its historic centre is listed by UNESCO as a World Heritage Site. The Vatican Museums are among the world's most visited museums while the Colosseum was the most popular tourist attraction in the world with 7.4 million visitors in 2018.

På turen hjem, besluttede vi igen at stoppe i Nürnberg, så vi kunne få set museet. Dog ikke inden først at være forbi legetøjsmuseet for at “betale” vores dårlige samvittighed overfor Karl Emil af. Det var et glædeligt gensyn, med en by vi bestemt synes havde meget mere at byde på end vi kunne nå at opleve på de tog dage og fire nætter vi havde der totalt. 

Submit a comment