Irkutsk

[Louise; Irkutsk (Иркутск), Rusland]

Vi ankom til Irkutsk efter næsten 3 døgns togtur. Mellem Yekaterinburg og Irkutsk er der ca. 3 timers tidsforskel. Mellem Irkutsk og Moskva 5 timer. Til Danmark 6 timer. Togene i hele Rusland kører efter Moskva-tid. Forvirret? Det er vi også. ”Hvad er klokken?” er således hele tiden et spørgsmål om; der hvor vi kom fra, der hvor vi skal hen eller den tid togene kører efter?

150730_1537 - Lasse Jesper Pedersen

Ikke nok med at man var nervøs over at misse sit tog i almindelighed – vi havde booket vores billetter 4 måneder forud – vi måtte hele tiden tjekke hvornår toget rent faktisk kørte efter lokal tid. Da vi ankom i Irkutsk var klokken ifølge tog-/Moskvatid 3 om natten men i Irkutsk stod solen højt på himlen og byen var fuld af aktivitet; klokken var 8. For os (Yekaterinburg-tid) var klokken 5 om morgenen og da det ikke ligefrem er kvalitetssøvn man får i togene var vi meget trætte da vi ankom. Vi gjorde derfor det forbudte. Vi tog os en lur.Det skulle vi ALDRIG have gjort. Hvis vores indre ure havde været forvirrede og en smule ude af trit før, kørte de fra nu af fuldstændig deres eget show – men mere om det senere.

Irkutsk er en gammel handelsby; et gammelt knudepunkt for handlen med pels og elfenben fra vest og te og silke fra øst. I bybilledet blander ældre, smukt dekorerede træhuse sig med murstenshuse bygget under Irkutsks ”guld-feber” i 1880erne. Irkutsk var således ikke ligefrem pro-Bolsjevikker men tværtimod hovedsæde for modbevægelsen, den hvide hær under den russiske revolution. I ægte Irkutsk ånd aka new yorker-stil købte vi to kopper kaffe to-go og begyndte vores byvandring spankulerende langs byens ”riviera”.

Tidligere tiders storhed til trods viste Irkutsk sig fra en mere soveby-agtig side og vi fortsatte vores byvandring videre mod mere aktivitet og endte i byens handelscentrum – det kinesiske marked.

Vores tid i Irkutsk var bestemt på forhånd. Vi havde bestilt en vandretur langs Baikalsøen inklusive overnatning i begge ender. I Irkutsk bestod vores overnatning af et homestay. Vi blev indlogeret hos en venlig, ældre dame som kunne et par ord engelsk, men som havde indrettet sig lidt specielt (bemærk fx køkkenet ude til højre).

150727_0620 - Lasse Jesper Pedersen-3

Om natten da jetlagene ramte var det hendes lyserøde frotté sengetøj vi begge lå og vendte og drejede os i. Med 3 timers udhvilende søvn på kontoen mødtes vi med vores guide næste morgen.